Rauhala-klubi ry:n tervehdys OYY:n vuosijuhlassa 22.2.2013

Arvoisa ylioppilasyhteisö, hyvät Oulun yliopiston ylioppilaskunnan ystävät

Ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja nosti puheenvuorossaan esiin alumniuden ja tuon itse tähän tilaisuuteen alumnin ja entisen ylioppilaskuntatoimijan tervehdyksen.

53 vuotta sitten OYY vietti ensimmäisiä vuosijuhliaan. Juhlapäivään kuuluivat silloin edustajiston ja hallituksen juhlakokoukset inspehtorin juhlaluennolla ja huomionosoituksilla säestettynä, juhlajumalanpalvelus, seppeleenlaskut sankarihaudoille sekä iltajuhlat, joihin Uuno Välkky, OYY:n alkuvuosien maskotti ei voinut osallistua, koska frakki oli kanissa.

Vuonna 1960 ylioppilaskunta ja Oulun yliopiston ensimmäiset ylioppilaat olivat kaupungin, kaupunkilaisten, yritysten ja koko pohjoissuomalaisten huomion keskipisteenä. Yliopisto tarkoitti Oululle ja pohjoissuomelle lupausta kehityksestä. Olot olivat kuitenkin karut, ylioppilaat joutuivat 1960-luvun aikana järjestämään itse itselleen muun muassa asumisen ja ruokailun. Terveydenhuolto saatiin Helsingistä käsin, mutta sekin oli ylioppilaiden oma. Näitä saavutuksia on viime vuosina päästy juhlimaan urakalla, YTHS:n, yliopiston, ylioppilaskunnan, asuntoyhteisöjen sekä ruokalatoiminnan tasavuosijuhlien myötä. Viisikymmentä vuotta opiskelijayhteisöt ovat tätä kaupunkia rakentaneet.

Paljon on muuttunut Oulussa ja siinä miten sen opiskelijoihin suhtaudutaan. Oulu on merkittävä opiskelijakaupunki, jossa opiskelijoiden näkyvyys on ollut todetun heikkoa. Aiemmin mainitsemistani juhlapäivän rituaaleista on pääosin luovuttu, sankarivainajia muistetaan edelleen, toivottavasti seppeleenlaskijat ymmärtävät tai edes tiedostavat sen tarkoituksen. Mainitut urakat eivät tulleet tyhjästä. Ihmiset, ylioppilaskuntatoimijat olivat näitä Oulun katukuvaan lähtemättömiä jälkiä jättäneitä monumentteja tekemässä.

Entisten ylioppilaskuntatoimijoiden alumniyhdistys Rauhala-klubin puolesta esitän lämpimät onnittelut juhlivalle ylioppilaskunnalle. Alumnitoiminta ja mentorointi tarkoittaa tässä ylioppilaskunnassa nyky- ja uusien toimijoiden tukemista heidän kasvussaan opiskelijatoimintaan. Keskiössä on kuitenkin entisten ylioppilaskuntatoimijoiden yhteenkuuluvuuden tunteen säilyttäminen elävänä, verkottuminen ja vuosikymmenet ylittävien kohtaamismahdollisuuksien järjestäminen.

Ylioppilaskuntatoiminta on kivaa, linjaa OYY:n strategia. Kirjaus perustuu siihen, että aina tämä toiminta ei ole ollut kivaa, aina ei ole vastuunkantajia ja työjuhtia ollut jonoksi asti, eikä hakemuksia ole tullut pinoksi asti. Yhteisöllisyyttä ei ylioppilaskunnan sisällä eikä yliopistolla luoda ilman ihmisten välistä aitoa, välittävää ja tarkoituksellista yhteistoimintaa. Ylioppilaskunta voi toimillaan edesauttaa tuollaisen yhteistoiminnan hetkiä. Yhteisöllisyyttä ei voi muurata seiniin eikä naulata oviin.

Rauhala-klubi haluaa jatkossa kehittyä sellaiseksi osaksi ylioppilaskuntayhteisöä, että nämä yhteisölliset hetket muodostavat katkeamattoman ketjun ja hienon muistijäljen, josta ylioppilaskuntamme voi ammentaa tulevaisuuteen.

Mitä parhainta Kalevalanpäivän alusaikaa ylioppilaskunnalle ja sen ystäville.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s