Vuoden opiskelija 2015 on koneteekkari Olli Peura

Oulun yliopiston vuoden opiskelijaksi nimettiin 8.5. koneteekkari Olli Peura. Vuoden opiskelijan nimesi Oulun yliopistoseura Rauhala-klubi ry:n esityksestä. Rauhala-klubin hallituksen puheenjohtaja Wille Leppämäen esittelypuheenvuoro Oulun yliopiston alumnijuhlassa 8.5.2015:

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan entisten toimijoiden alumniyhdistys Rauhala-klubi ry:n yhtenä tavoitteena on kytkeä entiset opiskelija-aktiivit yliopistoyhteisön alumnitoiminnan piiriin. Entisillä opiskelija- ja ylioppilaskunta-aktiiveilla säilyy kiinnostus yliopistoa kohtaan, ovathan he olleet mukana myös yliopiston kehittämisessä laitos- ja tiedekuntaneuvostoissa, opetuksen kehittämistyöryhmissä ja muissa virallisissa ja epävirallisissa toimielimissä. Opiskelija-aktiivina toimineet alumnit ovat erinomaisia lähettiläitä muiden alumnien suuntaan omissa alati laajenevissa verkostoissaan.

Arvoisat kuulijat

Toimivan alumniyhteisön perusta rakennetaan toimivalle opiskeluyhteisölle. Opiskeluyhteisön ytimessä ovat paitsi laadukkaat ja innostavat oppimistilanteet, myös sosiaalinen toiminta ja opiskelija-aktiivisuus omassa ainejärjestössä, harrastustoiminnassa, ylioppilaskunnassa taikka yliopiston päätöksentekokoneiston opiskelijaedustajana. Kun yliopistolta ei saa suoranaisia työelämätaitoja edistäviä elementtejä opintoihin, voi näitä oppia osallistumalla yhteisö- ja järjestötoimintaan. Vain ja ainoastaan hyvät kokemukset opiskeluaikana varmistavat kattavan ja laajan alumniyhteisön, jonka jäsenet ovat kiinnostuneita Alma Materin nykytilasta.
Yliopistoyhteisön tarkoituksena on muun muassa kasvattaa aktiiviseen kansalaisuuteen. Tätä yliopistolain tavoitetta ei saavuteta pelkästään kirjoja tenttimällä, luennoilla istuessa tai laskuharjoituksia tekemällä. Yliopistot ovat valitettavan eristäytyneitä yhteiskunnasta, osallisuudesta ja laaja-alaisesta vuorovaikutuksesta. Liian harvat Oulun yliopisto-yhteisön jäsenet kommentoivat nyky-yhteiskunnan ilmiöitä, vaikka opiskelevat ja tutkivat niitä. Valitettavan harvat Oulun yliopiston kasvatit ovat olleet näkyvillä paikoilla yhteiskunnassamme – huhtikuun eduskuntavaaleissa yliopistomme kasvattien määrä eduskunnassa tosin kasvoi ainakin useammalla osaavalla naisella.

Yhteiskunnallisen ja järjestöaktiivisuuden lisäksi hyviä opiskelukokemuksia ja yliopiston perustarkoitusta edistävät ne lukuisat yhteistoiminnan muodot, joita opiskelijat keskuudessaan harjoittavat. Se, että opiskelijat tekevät, oppivat ja omaksuvat asioita on nimenomaan sitä yhteisöllisyytttä, joista yliopiston ja yliopplaskunnan arvot puhuvat. Tämä aito yhteistoiminta kumpuaa jaetusta tarkoituksesta, tavoitteiden yhteisymmärryksestä ja oikeasta toimimisesta; se on luennoille osallistumista, opiskelutoverin tukemista ja yhdessä oppimista sekä opitun jakamista.

Ajatus vuoden opiskelijan nimeämisestä samassa tilaisuudessa kuin vuoden alumni kytkeytyy edellä mainitsemaani yliopiston tarkoitukseen. Ilman opiskelijaa ei voi olla alumnia. Ilman aktiivista ja yhteistoiminnallista opiskeluaikaa ei kasva aktiivista yhteiskunnan jäsentäkään. Vuoden opiskelijan nimeämisen myötä Oulun yliopistopäivä laajenee vähitellen koko yliopistoyhteisön ja siinä harjoitettavan kasvatustoiminnan juhlapäiväksi.

Hyvät ystävät,

Kuka Oulun yliopiston tuhansista opiskelijoista voitaisiin valita vuoden opiskelijaksi? Olemme viitenä peräkkäisenä vuonna etsineet hyvin opinnoissaan edennyttä opiskelijaa, joka on osoittanut opintojen ohella aktiivisuutta opiskelijayhteisöissä. Esityksemme pohjaksi pyysimme ehdotuksia Oulun yliopistolla toimivilta opiskelijajärjestöiltä.

Arvottaessaan ehdotuksia ja esitystä tehdessään Rauhala-klubi ry kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin: opintojen eteneminen ja arvosanat; aktiivinen ote opiskelijayhteisössä; yhteisön rakentamiseen liittyvä toiminta ja opiskelijajärjestön kehittäminen.

Lähtökohtamme on, että vuoden opiskelija on ruohonjuuritason toimija ja opiskelija — henkilö, joka opintojensa ohella on aktiivinen yhteistoiminnan tekijä ja osallistuu oppiainetason kehitystyöhön. Emme etsi hallintohaukkaa tai luottamustoimien hamstraajaa, vaan opiskelijaa, joka voi toimia esimerkkinä ja innostajana.

Hyvät yliopistoyhteisön jäsenet, tämän johdannon jälkeen pääsemme varsinaiseen vuoden opiskelijan nimeämiseen

Tänä vuonna alumnijuhlaa isännöivä Oulun yliopistoseura on nimennyt Rauhala-klubin esityksestä Oulun yliopiston vuoden opiskelijaksi tekniikan ylioppilas Olli Peuran. Olli Peura on neljännen vuoden konetekniikan opiskelija, joka valmistuu tänä keväänä tekniikan kandidaatiksi.

Olli on kuluneena vuonna toiminut ainejärjestössään Oulun yliopiston Koneinsinöörikilta ry:ssä opintovastaavana sekä kv-vastaavana vuonna 2014. Opintovastaavan ominaisuudessa hänellä on vastuutehtäviä omassa tiedekunnassaan sekä koulutusohjelmassaan: Olli on toiminut niin konetekniikan koulutusohjelmatoimikunnan kuin teknillisen tiedekunnan koulutustoimikunnan opiskelijajäsenenä. Toiminnallaan hän on ajanut aktiivisesti opiskelijoiden etua sekä kerännyt ja välittänyt eteenpäin palautetta ja kehitysideoita oppiaineensa opetuksesta. Olli on aktiivinen myös kurssien ja opetusmateriaalin kehittämisessä. Lisäksi Olli on osallistunut konetekniikan opiskelijrekrytointivideon tekemiseen.

Olli on ollut vaihto-opiskeluvuotensa jälkeen aktiivinen kv-toimija ja konekillan kv-vastaavana edistänyt paitsi vaihto-opiskelijoiden integrointia myös suomalaisten opiskelijoiden kotikansainvälistymismahdollisuuksia.
Olli Peura on suorittanut vajaan neljän opiskeluvuotensa aikana yhteensä 246 opintopistettä, suoritusten kaikkinaisen keskiarvon ollen 4,2 ja teknillisen mekaniikan kurssien keskiarvon ollen 4,7.

Olli on ottanut vastuuta myös opiskelijatovereidensa opintojen etenemisestä: hän on osallistunut työläiden kurssien preppaukseen ja toiminnallaan edistänyt kurssien läpäisyn paranemista. Olli motivoi tovereitaan ja kannustaa heitä eteenpäin. Hänellä on aikaa muille ja hän toimii aktiivisesti muiden opiskelijoiden hyväksi.

Hyvät ystävät,

Näillä perustein todettakoon, että Olli Peura on mitä esimerkillisin opiskelija ja opiskelijajärjestötoimija, joka ilomielin nimetään vuoden opiskelijaksi 2015.

Vuoden opiskelijalle lahjoitettavan 2000 euron stipendin ovat rahoittaneet ylioppilaskunnan alullepanemat, vakiintuneet opiskeljoiden tukiyhteisöt Oulun ylioppilasapu ry, Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö PSOAS ja Uniresta Oy. Kiitämme heitä panostuksestaan.

Nyt pyydän Oulun yliopistoseuran hall.pj. Paula Rossia kanssani luovuttamaan vuoden opiskelijan tunnustuksen 2015 Olli Peuralle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s