Vuoden opiskelija 2014 on fysiikan opiskelija Tapio Hansson

Oulun yliopistoyhteisö kokoontui Snellmanin päivänä 12.5.2014 Oulun yliopistoseura ry:n järjestämään Oulun yliopistopäivän alumnijuhlaan. Alumnijuhlassa nimettiin Oulun yliopiston vuoden alumniksi arkkitehti Pekka Laatio, vuoden opiskelijaksi fil.yo Tapio Hansson sekä vuoden urheilijaopiskelijaksi KTK Jenni Kukkonen.

Oulun yliopistoseura nimeää vuoden opiskelijan Rauhala-klubi ry:n esityksestä ja hänet palkitaan 2000 euron suuruisella stipendillä sekä yliopistoseuran standaarilla. Alla Rauhala-klubin puheenjohtajan pitämä vuoden opiskelijan esittelypuheenvuoro.

”Viidettä vuotta toimiva Oulun yliopiston ylioppilaskunnan entisten toimijoiden alumniyhdistys Rauhala-klubi ry:n yhtenä tavoitteena on kytkeä entiset opiskelija-aktiivit yliopistoyhteisön alumnitoiminnan piiriin. Entisillä aktiiveilla säilyy kiinnostus yliopistoa kohtaan, ovathan he olleet mukana myös yliopiston kehittämisessä laitos- ja tiedekuntaneuvostoissa, opetuksen kehittämistyöryhmissä ja muissa virallisissa ja epävirallisissa toimielimissä. Opiskelija-aktiivina toimineet alumnit ovat erinomaisia lähettiläitä muiden alumnien suuntaan.

Toimiva alumniyhteisö pohjautuu toimivalle opiskeluyhteisölle. Opiskeluyhteisön ytimessä ovat paitsi laadukkaat oppimistilanteet, myös sosiaalinen toiminta ja opiskelija-aktiivisuus omassa ainejärjestössä, harrastustoiminnassa, ylioppilaskunnassa taikka yliopiston päätöksentekokoneiston opiskelijaedustajana. Merkittäviä työelämätaitoja pääsee oppimaan osallistumalla yhteisö- ja järjestötoimintaan. Vain ja ainoastaan hyvät kokemukset opiskeluaikana varmistavat kattavan ja laajan alumniyhteisön, jonka jäsenet ovat kiinnostuneita Alma Materin nykytilasta.

Yliopistoyhteisön tarkoituksena on muun muassa kasvattaa aktiiviseen kansalaisuuteen. Tätä yliopistolain tavoitetta ei saavuteta pelkästään kirjoja tenttimällä tai luennoilla istuessa. Yliopistot ovat valitettavan eristäytyneitä yhteiskunnasta, osallisuudesta ja laaja-alaisesta vuorovaikutuksesta. Liian harvat Oulun yliopisto-yhteisön jäsenet kommentoivat nyky-yhteiskunnan ilmiöitä, vaikka opiskelevat ja tutkivat niitä.

Ajatus vuoden opiskelijan nimeämisestä samassa tilaisuudessa kuin vuoden alumni kytkeytyy juuri mainittuun yliopiston tarkoitukseen. Ilman opiskelijaa ei voi olla alumnia. Ilman aktiivista opiskeluaikaa ei kasva aktiivista yhteiskunnan jäsentäkään. Vuoden opiskelijan nimeämisen ansiosta yliopistopäivästä on tullut vahvemmin koko yliopistoyhteisön ja siinä harjoitettavan kasvatustoiminnan juhlapäivä.

Kenestä vuoden opiskelija? Olemme neljänä peräkkäisenä vuonna etsineet hyvin opinnoissaan edennyttä opiskelijaa, joka on osoittanut opintojen ohella aktiivisuutta opiskelijajärjestöissä. Esityksemme pohjaksi pyysimme ehdotuksia Oulun yliopistolla toimivilta opiskelijajärjestöiltä.

Ehdotuksia arvottaessaan ja esitystä tehdessään Rauhala-klubi ry kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin: opintojen eteneminen ja arvosanat; aktiivinen ote opiskelijayhteisössä; yhteisön rakentamiseen liittyvä toiminta ja opiskelijajärjestön kehittäminen.

Lähtökohtamme on, että vuoden opiskelija on ruohonjuuritason toimija ja opiskelija — henkilö, joka opintojensa ohella osallistuu yhdistystoimintaan ja oppiainetason kehitystyöhön. Emme hakeneet hallintohaukkaa tai luottamustoimien hamstraajaa, vaan opiskelijaa, joka voi toimia esimerkkinä.

Tämän johdannon jälkeen pääsemme varsinaiseen vuoden opiskelijan nimeämiseen:

Tänä vuonna alumnijuhlaa isännöivä Oulun yliopistoseura on nimennyt Rauhala-klubin esityksestä Oulun yliopiston vuoden opiskelijaksi filosofian ylioppilas Tapio Hanssonin.

Tapio Hansson on neljännen vuoden fysiikan opiskelija, joka valmistuu viikon päästä luonnontieteiden kandidaatiksi.

Tapio on toiminut ainejärjestössään Sigma-kilta ry:ssä fysiikan opintovastaavana vuonna 2012 sekä toimihenkilönä vuonna 2013. Vuonna 2011 hän toimi Oulun fysiikan opiskelijoiden kerhon sihteerinä. Näissä tehtävissä Tapio on hoitanut hänelle annetut hommat aina kunnialla hyvin loppuun.

Tapio Hansson on toiminut myös fysiikan laitoksen opetuksen kehittämistyöryhmän ja opinnäytteiden arviointiryhmän jäsenenä vuosina 2012—2013. Parhaillaan Tapio Hansson toimii luonnontieteellisen tiedekunnan tiedekuntahallituksen sekä fysiikan laitoksen johtoryhmän jäsenenä. Tiedekuntahallituksen toiminnassa Tapion kerrotaan olevan aktiivinen ja hän sanonut aina sanottavansa kokouksissa ääneen.

Tapio Hansson on toiminut myös tutortupapäivystäjänä sekä laskuharjoitusassistenttina, laskupäivän vastuuhenkilönä sekä tutkimusharjoittelijana. Toisena opiskeluvuonnaan Tapio toimi pienryhmäohjaajana. Tapio on opiskelutoverien kertoman perusteella kannustava ja inspiroiva opiskelukaveri, joka tukee motivaation kanssa kamppailevia opiskelukavereitaan.

Tapio Hansson on osallistunut myös fysiikan laitoksen kotisivujen ja sosiaalisen median kehittämiseen, (mikä nykyisen internetperustaisen viestintätodellisuuden aikakautena on ensiarvoisen tärkeää.)

Tapio Hansson on suorittanut vajaan neljän opiskeluvuotensa aikana yhteensä 302 opintopistettä, suoritusten kaikkinaisen keskiarvon ollen 4,5 ja fysiikan ja teoreettisen fysiikan opintojen keskiarvon ollen 4,7.

Yhteenvetona voisi todeta, Tapion opiskelukaveria lainatakseni, ”ahkera ku mikä”.

Näillä perustein todettakoon, että Tapio Hansson on esimerkillinen opiskelija ja opiskelijajärjestötoimija, joka ilomielin nimetään vuoden opiskelijaksi 2014.

Vuoden opiskelijalle luovutettavan 2000 euron stipendin ovat rahoittaneet ylioppilaskunnan alullepanemat, vakiintuneet opiskeljoiden tukiyhteisöt Oulun ylioppilasapu ry, Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö PSOAS ja Uniresta Oy. Kiitämme heitä panostuksestaan.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s