Vuoden opiskelijaksi Yu-Hsuan Lee / Yu-Hsuan Lee named student of the year

Rauhala-klubi ry:n hallituksen puheenjohtaja Wille Leppämäen esittelypuheenvuoro Oulun yliopiston alulmijuhlassa 11.5.2012

Arvoisa vuoden alumni, rehtori, yliopistoseuran valtuuskunnan ja hallituksen puheenjohtajat,
Hyvät naiset ja herrat,
rakkaat opiskelijat

Vuosi sitten Oulun yliopistoseuran järjestämässä vuotuisessa Oulun yliopiston alumnijuhlassa nimettiin ensimmäisen kerran vuoden alumnin ohella myös vuoden opiskelija. Samalla yliopistoyhteisömme toimintaan liittyi näkyvästi myös uusi toimija, entisten ylioppilaskunta-aktiivien yhdistys Rauhala-klubi ry. Rauhala-klubi hoitaa ylioppilaskunnan alumnitoiminnan ohella myös vuoden opiskelijan nimeämiseen liittyvän taustatyön ja tekee Oulun yliopistoseuralle esityksen vuoden opiskelijaksi nimettävästä perustutkinto-opiskelijasta.

Vuoden opiskelijaksi nimettävältä henkilöltä odotetaan opiskeluaikanaan osoitettavan aktiivisuutta opiskelijoiden hyväksi ja opintojen hyvää etenemistahtia. Vuoden opiskelija on innostava, hyvä yhteisöjen luoja ja motivaattori. Hänellä saattaa olla kokemusta opiskelijalähtöisen toiminnan käynnistämisestä, opiskelijajärjestön uudelleenherättämisestä tai muusta erityisestä toiminnasta järjestöissä tai yliopistollamme laajemminkin.

Vuoden opiskelijaksi nimetään perustutkinto-opiskelija. Hän ei voi olla ylioppilaskunnan hallituksen jäsen tai toimihenkilö eikä yliopiston ylimpien päätöksentekoelinten jäsen.

Dear honorary guests and students,

This year the Rauhala club, an association of former student union actives, and the Oulu University Association, an association promoting the success of the University of Oulu, have selected the second Student of the Year of the University of Oulu. We searched for a student who could inspire, motivate, and act for the benefit of her fellow students and in the university community.

Student of the year is an undergraduate student who has been active in the community but who has progressed in her studies according or beyond study plans. This year we received a good number of propositions – also from our international student communities.

The undergraduate student who was our selection as Student of the Year has been active member of the international study community. She has participated in building foundations for the association of international students. She has also been active in Student Union’s international section and has made groundbreaking volunteer work.

Oulu University Association has named miss, bachelor of arts Yu-Hsuan Lee Student of the Year 2012. Yu-Hsuan is 26 years old studying Master’s Degree in Education and Globalization in the Faculty of Education. 2008 she was graduated Bachelor of Arts in Japanese language and culture from Soochow University in Taiwan, and began her studies in Oulu in 2010.

During her studies in Oulu Yu-Hsuan has been very active and contributing member of the international section of the Student Union. She has also been an active member in the Network of International Students in Oulu, an association which brings together our international undergraduate and graduate students and organizes activities for them. Yu-Hsuan is currently the president of NISO and has been active in forming the quite newly-founded association from its beginning. The foundations of NISO are yet to be laid and strengthened, and as the president of NISO she has developed its activities so that it diverse and enriches our university community.

Yu-Hsuan is an active volunteer worker. She participated in the YUME project which supported the victims of Japan earthquake in 2011. She also worked as stage director in the fund-raising art night held in October for that cause.

World Press Photo 2011 display was organized in Oulu thanks to Yu-Hsuan’s activity. She was the organizer of the display which was named 11th Act from Oulu. The World Press Photo Project was an indication of the activity and potential of our international students. The project proved that international community in Oulu may have a large contribution in the internationalization of the Oulu region.

Although she is active in different fields in life Yu-Hsuan’s studies have moved forward according to plans. She has met her goals in her studies and her grades have been above average.

Friends and people familiar with Yu-Hsuan have described her as hard working, relentless, but modest. She’s also creative and a model leader. Her happiness and cheeriness helps creating encouraging and trusting atmosphere.

Hyvät naiset ja herrat,

humanististen tieteiden kandidaatti ja kasvatustieteen maisteriopiskelija Yu-Hsuan Lee on omistautunut ja rohkea opiskelija sekä innoittava esimerkki niin kansainvälisille kuin suomalaisille opiskelijoille. Hänen panoksensa kansainvälisten opiskelijoiden järjestötyön kehittämisessä on merkittävää ja huomioimisen arvoista.

Vuoden opiskelija palkitaan Oulun ylioppilasapu ry:n, Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiön ja Uniresta Oy:n rahoittamalla yhteensä 2000 euron suuruisella stipendillä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s